Bebola Ayamas bersama Sos Cuka Hitam

Ep5 R2

Hidangan: Untuk 4 orang

Bahan – bahan

Salad Caesar

  • 1 paket Bebola Ayam Ayamas
  • 2 sudu besar Kicap Manis Life
  • 2 sudu besar Kicap Manis Life
  • ½ sudu besar Sos Tiram Life
  • 2 inci Halia
  • 3 biji Bawang Merah
  • 2 biji Bawang Putih
  • 10 biji Cili Padi
  • 10 biji Cili Merah, dicincang
  • 2 sudu besar Cuka
  • Sedikit Gula
  • 1 cawan Air Rebusan
  • 1 sudu besar campuran air dan tepung jagung
  • 2 biji telur, di pukul
  • Sedikit Daun Ketumbar

Cara – Cara:

  1. Tumis halia, cili padi, cili besar merah, bawang merah dan putih didalam minyak zaitun Divella sehingga harum dan kuning keemasan.
  2. Masukan sos kicap manis, sos kicap cair, sos tiram, cuka, gula dan stok rebusan ayam. Masak sehingga kuah mendidih, lalu masukkan campuran tepung jagung dan telur. Masukkan daun ketumbae dan cili merah.
  3. Selepas itu, masukkan Bebola Ayam Ayamas dan hidangkan.
TOP