Kepak Ayam Tandoori

R2 Kepak Ayam Tandoori

Bahun – bahan

  • Untuk Kepak Ayam Tandoori:
  • 6 keping Kepak Ayam Segar Ayamas
  • 20g Minyak Zaitun Divella
  • 500g Daging Ayam Segar Ayamas, dipotong kepada 3 sm
  • 30g Bawang Besar, dihiris “Julienne”
  • 2g Pes Tandoori
  • 1g Serbuk Tandoori
  • 200g Air
  • Garam

Cara – cara

  1. Bakar kepak ayam (bahagian tengah) dalam ketuhar pada suhu 63c selama 24 jam. Keluarkan tulang dengan berhati-hati
  2. Untuk membuat sos tandoori, goreng 500g daging ayam segar, masukkan bawang merah sehingga layu dan lembut. Masukkan pes dan serbuk tandoori, masak selama 1 minit dan tambahkan air. Masak dan biarkan kuahnya kering sedikit dan menjadi pekat. Tapis dan tambahkan garam bila perlu.
  3. Panaskan susu secara perlahan-lahan di dalam periuk pada suhu 56c selama 5 minit. Tapis susu menggunakan kain dan simpan di dalam peti sejuk sehingga diperlikan.
  4. Sebatikan bahan – bahan dengan mesin pengisar. Tapis dan masukkan ke dalam periuk.
  5. Bersihkan tiram dan airnya disimpan di dalam peti sejuk.
  6. Tiram dan air tiram dikisar dengan mesin pengisar, masukkan minyak zaitun Divella dan simpan di dalam peti sejuk selama beberapa minit.
  7. Kopek buah badam menjadi dua bahagian. Perap dengan minyak badam yang telah dipanggang tadi. Pegang mesin pengisar supaya cecah di permukaan susu dan rempah untuk mendapatkan udara.
  8. Kuningkan kepak ayam yang telah dimasak dengan sedikit minyak. Kulit ayam mestilah rangup.
  9. Potong kepak ayam kepada dua keping berukuran 2sm setiap satu.
TOP